Қазақстан Ангус республикалық палатасы
Астана қ-сы, Қорғалжын тас жолы 6, ВП 1

ТҰҚЫМ ТАРИХЫ

 

Абердин‐Ангус тұқымының отаны Шотландияның солтүстік бөлігі, теңізге жақын, ылғалды, суық климаты бар Абердин графствосы  болып саналады. Абердин-Ангус малы ежелгі ағылшын: конституцияның дөрекілігі мен кеш жетілуіммен ерекшеленетін ей және хайланд галлдары малынан шыққан. Тұқымды құрудың негізгі әдісі ерте жетілу, сойыс шығымы және ет сапасы бойынша іріктеу және таңдау болды.

Абердин - Ангус тұқым ретінде XVIII ғасырдың аяғынан бастап белгілі. XIX ғасырдың басында Абердин-Ангус малының бірқатар зауыттары құрылды, ал 1862 жылы асыл тұқымды кітаптың I томы шығарылды. Еңбекқор мал өсірушілердің ұрпақтары жаңа технологияларды енгізіп, тұқымды жетілдіруге көп жылдар жұмсады. Сол кезден бастап, барлық жерде мал өсірушілер Ангус тұқымының өндірістік шығындарын азайтып, пайдасын арттыра отырып, коммерциялық табындарын жақсарту қабілетін мойындады. Қазіргі уақытта Ангус құрылымдық ерекшеліктері мен ет сапасы жағынан көшбасшылықты сақтап келеді. Бүгінгі күні көптеген мал өсірушілер Ангус тұқымын өсіргісі келеді, өйткені Ангус жоғары өнімділігімен жем құнын төлейді.